Автоматичний полив заміської ділянки
24.05.2023

Люди все частіше і частіше в якості свого основного місць проживання стали вибирати заміські будинки (котеджі, таунхауси або резиденції). Всіх нас тягне жити ближче до природи, далеко від міської суєти, сусідів і шуму. Всі ми хочемо бачити на своєму власному ділянці частинку природного ландшафту, яку не можна уявити без зелених насаджень - газонів, чагарників, квітників і дерев.

Однак не все так просто, і створивши навколо себе красивий оазис, ми стикаємося з проблемою постійного догляду, який забирає більшу частину нашого вільного часу. Найбільш витратною за часом частиною догляду є - зрошення. На щастя, на сьогоднішній день, дана проблема з легкістю вирішується установкою системи автоматичного поливу.

Умовно основну масу заміських ділянок для постійного проживання можна розділити на наступні зони: відкриті площі газону, площі, засаджені декоративними деревами і чагарниками, живоплоти, плодові сади, городи, теплиці, квітники і рокарії.

Давайте більш детально розберемо організацію автоматичного поливу кожної території окремо:

Автоматичний полив відкритих площ газону.

Для поливу відкритих площ частіше застосовують спринклери роторного типу або статичні спринклери з соплами MP-Rotator. Виходячи з розмірів поливається території підбираються максимальні радіуси зрошення для скорочення кількості поливальних елементів і як наслідок зниження кошторисної вартості системи.

Автоматичний полив дерев і чагарників.

Дерева і чагарники поливаються загальним поливом разом з газоном, але спринклерами меншим радіусом, щоб виключити зони непроліва. Так само можливо додатково зрошувати дерева і чагарники прикореневим поливом шляхом установки статичних спринклерів з соплами типу баблери в безпосередній близькості до кореневої системи кожної рослини.

Автоматичний полив живоплотів.

Жива огорожа являє собою глухі зарості чагарників висаджені щільно один до одного в лінію. Для поливу живоплотів найчастіше застосовую шланг крапельного поливу.

Автоматичний полив плодових дерев.

Полив плодових дерев здійснюється двома основними способами: прикореневій полив статичними спринклерами з соплами типу баблери або шланг крапельного поливу, покладений навколо стовбура дерева, над його кореневою системою.

Автоматичний полив городу і теплиці.

Зрошення городу може здійснюватися як спринклерами, так і шлангом крапельного поливу. Що стосується поливу теплиці, то тут в основному застосовують шланг крапельного поливу. Причому, важливо помітити, що полив відкритого городу і теплиці можна поєднувати на одному електромагнітному клапані, тому що теплицю необхідно відключати на пульті управління від датчика дощу.

Автоматичний полив квітників.

При організації системи автоматичного зрошення квітника необхідно в першу чергу враховувати сорт квітів і виходячи з цього підбирати метод поливу. Квіти, що не переносять зрошення зверху, (наприклад - троянди) поливаються шлангом крапельного поливу, в усіх інших випадках можна застосовувати високі статичні зрошувачі (висота висувного штока 30 см) з віяловими соплами, або соплами типу MP-Rotator.

Автоматичний полив рокариев.

Для поливу рокария найчастіше застосовують шланг крапельного поливу. Шланг прокладається навколо рослин і декорується зверху.

По матеріалам сайту www.poliv.com.ua